Tagtik

Levensgevaar door wetswijziging?

Op 1 januari trad een nieuwe wet in werking bij de brandweer. Brandweerwagens mogen pas uitrijden als ze door zes brandweerlieden bemand worden. Dit kan echter voor vervelende situaties en zelfs levensbedreigende incidenten zorgen, oordelen verschillende brandweerkorpsen.

Zo zit de brandweer van Overijse met de handen in het haar. In hun kazerne zijn immers door personeelstekort slechts vier brandweerlieden permanent aanwezig. Brandweercommandant Dirk Decoster zegt in Het Laatste Nieuws dat de brandweer er dan maar met een vertraging van maximaal acht minuten zal uitrijden. "Er staan wel aanwervingen gepland om het personeelstekort bij het korps op te vangen, maar die zijn verspreid over tien jaar", meldt de commandant bij HLN.

Toch is er geen reden voor paniek, wenst brandweercommandant Dirk Decoster te benadrukken. "Bij extreme noodsituaties - grote woningbranden of zware ongevallen - mogen de brandweerwagens immers wél met vier manschappen vertrekken."

De lokale brandweer onderzoekt de mogelijkheid om eventueel personeel uit andere kazernes tijdelijk te laten overplaatsen naar Overijse en of het mogelijk is om vrijwilligers tijdelijk op permanente basis in te schakelen.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren