Tagtik

Lichte onrust door controversiële medailles

De neutrale Wit-Russen wonnen goud bij de mannen met Ivan Litvinovitch en zilver bij de vrouwen met Viyaleta Bardzilouskaya.

In de feestelijke sfeer die de Olympische Spelen kenmerkt, zorgde de trampolinewedstrijd op vrijdag voor een lichte onrust. Sommige atleten, onder leiding van de Oekraïners, betwisten hun aanwezigheid in Parijs. Bij de vrouwen hadden Bryony Page, gouden medaillewinnares van Engeland, en Sophiane Methot, bronzen medaillewinnares van Canada, de deadline even uitgesteld. De Russische Anjela Bladtceva eindigde slechts 5e in de competitie. Bladtceva had ooit een post geliked op Instagram met een grote afbeelding van het beroemde Z-symbool, synoniem voor steun aan de oorlog in Oekraïne. Oekraïners waren woedend over haar aanwezigheid op de Spelen.

We probeerden haar te vragen naar haar mening over de oorlog, maar ze was erg ontwijkend. “Ik wil er niet over praten, ik weet wat ik gezegd heb”. Ze verzekerde ons echter dat niemand in het dorp er last van had. “Het dorp is heel vredig voor mij. De mensen zijn erg aardig, niemand valt me lastig.“

Litvinovitch’s verdachte vriendschappen
Aan de andere kant was er geen echte persoonlijke grief voor de jonge Viyaleta Bardzilouskaya, die 2e werd in het onderdeel. Sterker nog, de Bercy Arena applaudisseerde voor haar op precies dezelfde manier als voor de andere deelnemers. “Wat kun je zeggen? Ze kan er niet aan doen dat er oorlog is en ze presteerde bijzonder goed, dus ik applaudisseerde voor haar net als de anderen”, verklaarde Helen, een Engelse fan. De jonge Viyaleta geeft toe dat de situatie in haar land, en dus ook voor haarzelf, niet gemakkelijk is geweest in de aanloop naar deze Spelen. “Er was veel onzekerheid over mijn deelname, het was psychologisch moeilijk, maar gelukkig waren mijn coaches erg behulpzaam, net als mijn sportpsycholoog.“

De titel van Ivan Litvinovitch staat daarentegen meer ter discussie. Niet in sportief opzicht, want de regerend Olympisch kampioen domineerde de trampolinecompetitie volledig met 63,090 punten, meer dan een punt voor op de twee Chinezen, Wang Zisai en Yan Langyu. Maar politiek gezien was zijn deelname vanuit Oekraïens oogpunt een schandaal en op 7 maart hebben ze dit officieel aan de kaak gesteld bij het IOC. Volgens hen stond de atleet dicht bij de zoon van Alexander Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, en had hij deelgenomen aan bepaalde propaganda-evenementen voor het autocratische regime, dat het land ook in dienst heeft gesteld van Vladimir Poetin voor zijn oorlog in Oekraïne…

Litvinovitch zou zich ook hebben uitgesproken voor het fameuze referendum dat het Loekasjenko-regime in augustus 2022 organiseerde. Honderdduizenden Wit-Russen gingen de straat op om te protesteren tegen dit volstrekt ondemocratische referendum. Het regime onderdrukte deze demonstraties hardhandig en arresteerde veel mensen, waaronder veel topsporters. Olympische medaillewinnaars belandden in de gevangenis en uiteindelijk zagen meer dan 2.000 sporters hun carrière in duigen vallen.

De Fransen willen geen controverse
Een andere tragische episode was die van sprintster Krystsina Tsimanouskaya, die tijdens de Olympische Spelen van Tokio bescherming moest zoeken bij de Japanse autoriteiten om te ontsnappen aan het repressieve Wit-Russische regime. Ze vond onderdak in Polen, het land onder wiens kleuren ze in Parijs zal uitkomen. Andere sporters hebben ervoor gekozen om deel uit te blijven maken van de Wit-Russische nationale teams. Sommigen van hen nemen deel aan evenementen van het regime of ere-recepties. Dit lijkt het geval te zijn met Litvinovitch. Tijdens een persconferentie probeerden we meer te weten te komen over zijn standpunt over het regime van Loekasjenko. “Deze vraag is een provocatie,” zei hij, “Ik zal het hier alleen over trampoline hebben.”

Het is waar dat hij toestemming heeft gekregen van het IOC om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Dat is ook het principe waarop de Fransman Pierre Gouzou is gebaseerd, en hij zette een prachtige prestatie neer om 6e te worden in de finale. “De Internationale Gymnastiek Federatie stelt regels op voor de deelname van neutrale atleten en als hij toestemming heeft om deel te nemen, dan heeft hij een plaats in de competitie.“ Léa Labrousse, 12e in de kwalificaties, had dezelfde reactie: ”We wisten dat de Russische (Anjela Bladtceva) er zou zijn, ze doet al zes maanden mee aan de World Cups, dus we zullen het ermee moeten doen. Ik vind het niet erg, ik ben hier om te trampolinespringen, niet voor de politiek.“

Behalve dan dat hun aan- of afwezigheid onvermijdelijk het aanzien van de wedstrijd heeft veranderd. De Oekraïners, van hun kant, trainen elke dag onder een bommelding. Wit-Rusland won deze medailles maar onder een neutrale vlag. In Tokio droeg Litvinovitch zijn Wit-Russische trui maar kreeg hij geen volkslied. Hier had hij geen van beide. Volksliederen voor neutrale atleten veranderen elke keer,” legde hij uit, Ons volkslied is veel beter en ik hoop dat we weer mee kunnen doen… In ieder geval, wat die neutrale status betreft, weet iedereen uit welk land ik kom. Ik wil graag meedoen met mijn vlag en mijn volkslied.“

De stadionomroeper verwees naar hem als een Wit-Russische atleet en het publiek, voornamelijk Engelsen of Canadezen, leek er niet erg mee te zitten. Ze begroetten alle medaillewinnaars op dezelfde manier. In Parijs doen 15 Russische en 17 Wit-Russische atleten mee onder de neutrale vlag, die niet wordt meegeteld in de medailletabel, waar Oekraïne momenteel één zilveren en één bronzen medaille heeft.

(Jean-Christophe Collin/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren