Tagtik

Louis Tobback: "Veel wat Theo doet, zou ik ook doen"

De burgemeester van Leuven Louis Tobback, heeft in Knack zijn licht laten schijnen op de recente Soedan-hetze en N-VA-politicus Theo Francken die als Staatssecretaris voor Asiel en Migratie in het oog van de storm is terechtgekomen.

"Ik heb al gezegd dat zijn beleid in het verlengde ligt van wat ik deed als minister. Ook ik vond dat de overheid niet de indruk mag geven dat ze de pedalen kwijt is. Dat was wél zo toen Melchior Wathelet senior (cdH) bevoegd was voor asiel. Vandaar dat ik zelfs vragende partij was om bevoegd te worden voor asiel: de politiek was beetje bij beetje haar legimiteit aan het verliezen ...", blikt de sp.a-burgemeester terug.

Tobback staat achter het beleid van Francken, maar vindt zijn communicatie niet altijd even gepast. "Veel wat Theo Francken doet, zou ik ook doen. Maar hij geniet er te veel van (...) Asielzoekers terugsturen moet een corvee blijven (...) Je moet niet wellustig komen pochen: "Ik heb weer zoveel criminelen op het vliegtuig gezet."'

De samenwerking tussen de Belgische overheid en Soedan vindt Tobback dan weer hemeltergend. "Die deal tart alle verbeelding", zegt hij in Knack.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren