Tagtik

Madrid pakt Catalaanse leiders op

Twee Catalaanse separatistische leiders zijn aangehouden. Dat gebeurde na een beslissing van het Spaanse hooggerechtshof, dat de twee beschuldigd van opruiing. Jordi Sanchez, de voorzitter van het Catalaanse parlement, en Jordi Cuixart, leider van Omnium Cultural, worden gezien als sleutelfiguren bij het plannen van het referendum van 1 oktober rond de Catalaanse onafhankelijkheid. Dat referendum was volgens de regering in Madrid onwettelijk.

Beide heren worden er onder meer van beschuldigd een te passieve houding aangenomen te hebben toen op 20 en 21 september enkele honderden demonstranten in Barcelona leden van de Guardia Civil gedurende enkele uren belemmerden een gebouw te verlaten door de uitgangen ervan te blokkeren.

Eerder had het Spaanse parket ook om de aanhouding van Catalaans politiechef Josep Lluis Trapero gevraagd wegens gezagsondermijning. Na een hoorzitting werd hij vrijgelaten onder voorwaarden. Trapero mag het land niet verlaten en hij moet zich elke twee weken melden bij een rechter.

Het parket voert een onderzoek naar de vraag of de Catalaanse veiligheidsdiensten, de Mossos d’Esquadra, er moedwillig niet in geslaagd zijn het omstreden onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober tegen te houden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren