Tagtik

Medisch schoolonderzoek focust voortaan op mentale gezondheid

Het medisch onderzoek voor scholieren ondergaat heel wat veranderingen. Vanaf volgend schooljaar zullen scholieren immers nog maar vijf keer in plaats van zeven keer onderzocht worden. "Dat sluit immers beter aan bij de scharniermomenten in de ontwikkeling van het kind", luidt de verklaring.

Ook wordt het medisch onderzoek vanaf nu verplicht, ook voor kinderen die thuisonderwijs genieten. Drie van de vijf keer zal het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) ook de ouders uitnodigen om mee te komen naar het medisch onderzoek. Op die manier wil het CLB een beter zicht krijgen op de thuissituatie van het kind.

De belangrijkste verandering ligt in het feit dat er meer gepeild zal worden naar de mentale gezondheid van het kind. Het welzijn van het kind moet immers centraal staan. Vanaf volgend schooljaar zullen kinderen en jongeren tijdens het medisch onderzoek kunnen praten over hun gemoedstoestand of hun thuissituatie. Met de aanwerving van deskundigen zoals psychologen en sociaal werkers speelt het CLB in op deze evolutie.

"Het is achttien jaar geleden dat het medisch onderzoek nog aangepast werd. Maar het wordt steeds belangrijker om een totaalbeeld te krijgen van de kinderen. Daarom zullen we ook peilen naar het welbevinden van het kind en de ouders bij het onderzoek betrekken", verklaart minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de wijzigingen die het medisch onderzoek ondergaat, vandaag in Het Laatste Nieuws.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren