Tagtik

Meldingen grensoverschrijdend gedrag gehandicapten verdubbeld

Er komen steeds meer meldingen van misbruik in zorgcentra voor gehandicapten binnen. Terwijl er in 2016 nog 42 meldingen van grensoverschrijdend gedrag in zorgcentra voor gehandicapten binnenkwamen, waren dat er vorig jaar al 103.

De meeste daders zijn medebewoners. Slechts in 17 gevallen ging het vorig jaar om de zorgverlener. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap wil hier steeds open en transparant over communiceren en komt daarom zelf samen met minister van Welzijn Jo Vandeurzen met deze cijfers naar buiten. Toch wil het benadrukken dat dit geen #MeToo-verhaal is. "Dit is een ander verhaal dan de klachten uit de sportwereld en de filmsector. In de zorgsector zijn zelden zaken die jaren onder de radar blijven", zegt de woordvoerster van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vandaag in Het Nieuwsblad.

"Dit gaat deels over seksueel gedrag, maar ook over agressie en psychologische chantage. Een waaier aan voorvallen die er altijd zijn geweest. In 2017 zijn ze wel opvallend meer gemeld", zegt Karina De Beule, woordvoerster van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren