Tagtik

Merkel en Seehofer bereiken akkoord na marathonvergadering

De Duitse zusterpartijen CDU en CSU zijn het na urenlang onderhandelen eens geraakt over het Duitse migratiebeleid. Dat meldt Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). Tevens maakte Seehofer bekend dat hij zijn ontslag dan toch niet indient en gewoon aanblijft als minister.

Minister Seehofer lag zwaar in de clinch met bondskanselier Angela Merkel omtrent het migratiebeleid. Omdat Seehofer het niet eens werd met Merkel, kondigde hij zondag zijn ontslag aan. Daar komt de sterke man van de CSU nu dus op terug.

Seehofer wou asielzoekers immers kunnen terugsturen aan de grens als zij al in een ander EU-land staan geregistreerd. Merkel ijvert dan weer voor een Europese aanpak van het migratieprobleem.

In het akkoord dat de CDU en CSU sloten, staat dat Duitsland in het grensgebied gesloten doorreiscentra voor asielzoekers zal installeren. Als de immigranten toch al in een ander land van de EU zijn geregistreerd, zal Duitsland met die landen gaan onderhandelen over het terugnemen van deze mensen. "Op deze wijze houden we de geest van het partnerschap binnen de EU in stand. Ik denk dat we na zware onderhandelingen en moeilijke dagen een goed compromis hebben bereikt", reageert Merkel.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren