Tagtik

Michel slaat en zalft Francken

"Francken heeft niet de volledige waarheid verteld, maar ook niet gelogen": dat is de eindconclusie van premier Charles Michel (MR) na de rel rond de repatriëringen naar Soedan waarover staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) communiceerde.

Theo Francken had in het parlement gezegd dat er geen repatriëringen naar Soedan meer gepland stonden tot duidelijk was of de Soedanezen al dan niet mishandeld en gefolterd werden bij hun terugkeer. Maar Francken loog, zegt Wouter Beke. Er stond immers wel nog een vlucht met repatriëringen op de planning, maar Francken had die laten annuleren.

"Er zijn een aantal dingen gebeurd die toch zelden gezien zijn. Wanneer verklaringen worden afgelegd in het parlement die niet conform de waarheid zijn, waarbij een aantal dingen worden verhuld, en dan wordt gezegd dat een communicatielijn wordt aangehouden, dan is dat toch wel een probleem", zei Beke vorige week nog in De Ochtend op Radio 1. Francken zelf zei dat hij de communicatielijn had aangehouden 'om geen aanzuigeffect te creëren'.

Premier Michel wil nu deze hetze voor eens en voor altijd een plaats geven en sereen verder kunnen werken. "Francken heeft niet de volledige waarheid verteld, maar ook niet gelogen", dat zei de Belgische eerste minister vanochtend bij 'Matin Première' op de RTBF.

"Toen hij me vertelde dat er geen repatriëringen meer gepland stonden, was hij niet volledig. Maar dit heeft geen politieke impact. Het belangrijkste is dat er geen repatriëringen meer zullen zijn naar Soedan tot het onderzoek duidelijkheid brengt", begraaft Michel de strijdbijl.

Toch voert het Commissariaat voor de Vluchtelingen en de Staatlozen nog steeds een onderzoek naar de vermeende folteringen in Soedan. "Het is een complex onderzoek en ik wil er geen deadline op zetten", geeft Michel zijn steun aan het onderzoek. Op de nieuwjaarsreceptie van werkgeversorganisatie Voka herhaalde premier Michel zijn wens om te regeren tot de laatste dag van zijn legislatuur.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren