Tagtik

Migranten, het nieuwe doelwit van Jehova's getuigen

Sinds enkele jaren verliezen de Jehova's getuigen steed meer terrein in België. Minder gelovigen bekeren zich tot deze beweging, die vaak als een sekte beschouwd wordt. Maar deze trend is aan het veranderen, dat schrijft La Dernière Heure. In de afgelopen maanden is het aantal Belgische gelovigen immers toegenomen. Zo kon de beweging in 2017 rekenen op 25.480 officieel geregistreerde praktiserende getuigen.

Bij de Jehova's getuigen is de rekruteringsstrategie eenvoudig, heel weinig mensen zullen immers nog nooit geconfronteerd geweest zijn met hun traditionele deur-aan-deur praktijken. De tactiek van de Jehova's getuigen werd echter recent aangepast aan de actualiteit. Nu gaan de leden naar vluchtelingenkampen en vertoeven zelfs rond het Maximiliaanpark om migranten er te proberen bekeren.

Medhi Kassou, woordvoerder van het Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés, legt uit: "Er is een grote dagelijkse aanwezigheid van Jehova's getuigen, niet in het Maximiliaanpark zelf, maar wel bij de hoofdingang van het treinstation Brussel Noord. Daar komen immers elke dag zeker 150 vluchtelingen voor medische hulp. De Jehova's getuigen zijn er bijna altijd 's ochtends, met hun stand en hun brochures."

De beweging ontkent niet dat het één van haar doelen is om zich tot de migranten te richten.

Parlementslid André Frédéric (PS) heeft het echter over een een geval van misbruik van vertrouwen bij mensen in een zwakke situatie, strafbaar door de wet: "Sinds 2011 is er een wet die misbruik van zwakte verbiedt. Als iemand denkt dat hij of zij misbruikt is en gedwongen werd om dingen te doen die ze niet zouden hebben gedaan als ze niet in een zwakke positie zouden verkeren, kunnen ze een klacht indienen. In dit geval zou het Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés dus klacht kunnen indienen tegen de Jehova's getuigen. De betrokken gemeente zou zelfs hun aanwezigheid kunnen verbieden omdat ze de openbare orde verstoren, maar dat is delicaat."

Volgens Kerstine Vanderput, de nieuwe directeur van CIAOSN (centrum voor informatie en advies over schadelijke sektarische organisaties), is het misbruik van zwakte strafbaar, maar bekering is dat niet. "Het is volkomen legaal om met mensen te praten die naar hun boodschap willen luisteren. Getuigen proberen ze gewoon te bekeren", besluit ze.

(Skwadra and FVE by Tagtik/Source: La Dernière Heure/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren