Tagtik

Minderjarige Nigeriaanse prostituees overspoelen Brussel

Nooit eerder vertoefden zoveel Nigeriaanse meisjes in de Belgische prostitutie, en deze meisjes zijn steeds jonger. Er wordt hen in hun thuisland beloofd dat ze naar 'het beloofde land' gaan zodat ze veel geld naar hun familie kunnen opsturen. In werkelijkheid moeten ze trouw zweren aan hun pooier en eerst jarenlang werken om een bepaalde som, vaak minstens 40.000 euro terug te betalen aan hun madame, oftwel pooier.

"Wat opvalt, is dat de meisjes steeds jonger zijn. Vaak zo’n 14, 15, 16 jaar. Op Europees niveau gaat het om duizenden meisjes. In België mag je spreken over enkele honderden", vertelt commissaris Franz-Manuel Vandelook, specialist in de Nigeriaanse prostitutieproblematiek bij de federale politie vandaag in Het Nieuwsblad.

De meisjes vallen in handen van criminele organisaties en komen vervolgens in heel België in het prostitutienetwerk terecht. De meesten onder hen stranden in het Brusselse Sint-Joost-ten-Node, waar ze achter een van de 140 legale vitrines plaatsnemen.

"De concurrentie is moordend. Veel meisjes gaan daarom onder de prijs. Soms vragen ze niet meer dan vijf euro voor seksuele diensten. Aangezien ze hun madame moeten afbetalen, werken ze soms vijftien klanten per dag af, jaren aan een stuk. Of ze nu ziek zijn, of menstrueren: ze worden gedwongen om zichzelf constant te prostitueren", klaagt commissaris Vandelook deze mensonterende omstandigheden aan.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren