Tagtik

Ministers pareren kritiek terreurslachtoffers

Slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen op op 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem voelen zich door de overheid volledig aan hun lot overgelaten. Dat zeiden verschillende mensen op een persconferentie van V-Europe, een vereniging die zo'n 200 slachtoffers van terrorisme verenigt. "De politiek ligt dwars", "de regering wil deze zaak duidelijk onder de mat vegen" en "de Belgische overheid begaat een sociale misdaad tegen ons", waren maar enkele van de zware uitspraken die gisteren gedaan werden.

Ministers van Justitie Koen Geens (CD&V), Defensie Steven Vandeput (N-VA) en van Gezondheid Maggie De Block (Open VLD) uitten woensdagavond hun begrip in een communiqué.

"De taskforce die in het leven werd geroepen om de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie uit te werken en voor het eerst samenkwam op 28 juni 2017, toont aan dat alle politieke niveaus en verschillende departementen op een intensieve manier samenwerken. In de taskforce wordt er continue en intensief gewerkt aan onder meer een nieuwe regeling die voorziet in een versnelde betaling door de Commissie voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden, zelfs alvorens er een verzekeraar is tussengekomen", verzekert de regering. "Ook wordt er werk gemaakt van de uitvoeringsbesluiten om het nationaal statuut voor slachtoffers in voege te laten treden. Ook buitenlandse slachtoffers zullen in de toekomst over een duidelijk statuut beschikken."

Toch kijkt de regering ook in eigen boezem: "We begrijpen dat er zaken moeten verbeterd worden om de slachtoffers (van de aanslagen in Brussel, nvdr) bij te staan en daar waar mogelijk hun leed te verzachten."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren