Tagtik

Modderstromen VS: al 17 doden en honderden huizen verdwenen

Bij hevige regen en zware modderstromen in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn al minstens 17 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de overheid woensdagavond. De meeste doden vielen in Montecito, waar huizen volledig vernield werden en de slachtoffers onder het puin van hun huizen werden aangetroffen. Montecito is een rijke buurt waar heel wat beroemdheden zoals Oprah Winfrey en Ellen DeGeneres een villa hebben. Oprah heeft haar villa meteen opengesteld voor de reddingswerkers en helikopters landen op haar eigendom om slachtoffers naar de dichtsbijzijnde ziekenhuizen te brengen.

Maar liefst 163 mensen werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Twintig onder hen hadden verwondingen opgelopen door de storm, vier van hen verkeerden in kritieke toestand.

Reddingswerkers zetten alles in het werk om een groep van bewoners te evacueren in een getroffen gebied in Romero Canyon, in het oosten van Santa Barbara. "Het lijkt wel of Wereldoorlog I hier heeft plaatsgevonden", bericht de lokale politie onthutst. Rotsblokken, auto's, alles wat kon meegesleurd worden door de modderstroom, werd kilometers verder teruggevonden.

Een honderdtal huizen werd volledig verwoest. Nog eens driehonderd anderen werden zwaar vernield.

De zware regenval en modderstromen vinden plaats in gebieden die recent nog getroffen werden door bosbranden. Hierdoor wordt het water er niet geabsorbeerd en bevordert de erosie de vorming van de modderstromen. De hulpdiensten melden dat verschillende wijken langs de belangrijkste weg aan de kustlijn volledig afgesloten zijn, waardoor er gevreesd wordt dat het dodentol nog kan oplopen.

Maandag werden duizenden inwoners van Californië gevraagd om hun huizen te verlaten, dit voor de tweede maal op amper twee maanden tijd. Verschillende belangrijke invalswegen, zoals de major Highway 101, zijn afgesloten van de buitenwereld. Helikopters voeren reddingsacties uit naar de moeilijk bereikbare gebieden.

"We zijn nog steeds actief bezig aan de reddingsoperatie. We hopen uit de grond van ons hart dat we nog steeds levende slachtoffers zullen vinden", zegt Chris Elms, woordvoerder bij de brandweer.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren