Tagtik

Moeten rechters kasteelmoord allemaal opstappen?

Rechter Els D'Hooghe, de rechter die het proces over de Kasteelmoord leidt, en haar bijzitters Veronique Hameeuw en Bruno Criel, zijn in het oog van de storm terechtgekomen. De advocaten van Franciscus 'Roy' Larmit, een van de verdachten van de moord op kasteelheer Stijn Saelens, hebben immers een wrakingsverzoek ingediend. Dat vernam de Krant van West-Vlaanderen en werd bevestigd door het parket.

Dit wrakingsverzoek tegen de rechter en haar bijzitters komt er nadat de laatste zitting in de zaak van de kasteelmoord bijzonder tumultueus eindigde. De rechter schorste de zitting toen de gemoederen hoog oplaaiden en kwam na een pauze van een uur met een tussenvonnis. De advocaten van een verdachte wilden graag nog enkele getuigen oproepen en aan het woord laten, maar dat vonden de rechter en haar magistraten niet nodig.

Met dit wrakingsverzoek stellen de advocaten van Roy Larmit zich openlijk de vraag of hun cliënt met deze rechter nog een eerlijk proces kan krijgen. Deze vraag moet nu binnen de 24 uur worden voorgelegd aan de rechters en dan hebben deze twee dagen de tijd om te beslissen of ze al dan niet zelf een stap opzij zetten. Als de rechters zelf de handdoek niet gooien, zal het hof van beroep in Gent een beslissing nemen. Indien blijkt dat de rechters vervangen moeten worden, bestaat de kans dat het proces helemaal opnieuw moet gedaan worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: KW/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren