Tagtik

Monsterwespen ontdekt in Vlaanderen

Deze week werd in ons land voor het eerst een nest ontdekt van de Aziatische hoornaar. Het nest met een diameter van zo'n 50 cm werd aangetroffen onder een carport in Poperingen, West Vlaanderen. Specialisten kwamen ter plaatse om het nest te vernietigen, maar er bleken al heel wat koninginnen uitgevlogen te zijn. De vrees dat deze Aziatische wespensoort zich nu definitief in ons land zal vestigen neemt toe.

Eerder dit jaar werden er reeds enkelingen van deze soort waargenomen in Wevelgem, Waregem en Koksijde. Nu is er dus ook een nest gevonden.

In 2004 kwam de Aziatische hoornaar in Frankrijk terecht via geïmporteerde bonzaiboompjes. Van dan af heeft de soort zich verder verspreid in Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en nu dus ook in ons land.

Voor de mens is er geen reden tot paniek, maar voor de natuur is dit zeer slecht nieuws. Vooral landbouwers en imkers moeten de uitheemse soort vrezen. Aziatische hoornaars kunnen in enkele uren tijd goed dertig procent van een bijenkolonie uitroeien, bijen die instaan voor de bevruchting van gewassen en fruitbomen en voor de productie van honing.

Door de ontdekking van het nest is de verspreiding van de monsterwesp nu onvermijdelijk.

(Skwadra by Tagtik/Source: Natuurpunt/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren