Tagtik

Moordenaar Horion: "Liever dood dan levenslang"

Al 38 jaar lang zit Oost-Vlaming Freddy Horion in de gevangenis. Hij vermoordde maar liefst zes mensen en kreeg bijgevolg levenslang. Toch hoopt de moordenaar nog steeds op een vervroegde vrijlating. Reportagemagazine Pano ging Horion daarom opzoeken in de gevangenis van Hasselt.

Wanneer iemand tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wordt, komt die dan ooit vrij? Die vraag stelde Pano zich voor de reportage 'Hoe lang duurt levenslang?'. Tussen 1975 en 2013 zaten gevangenen die tot levenslang veroordeeld werden gemiddeld amper 12.5 jaar in de cel. De afgelopen vier jaar werd de wet echter verstrengd.

Deze contradictie bracht de redactie van Pano tot bij Freddy Horion, een van de langst zittende gevangenen in België. "Als ik niet vervroegd kan vrijkomen, dan hoop ik zo snel mogelijk op een terminale kanker. Zelfmoord is dan de enige oplossing. Wat mij betreft mogen ze de doodstraf opnieuw invoeren, dat is beter dan mensen op deze manier behandelen", zegt Horion overtuigend. Ontdek de volledige reportage woensdagavond om 21.30 u op Een.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren