Tagtik

Mysterieuze radioactieve everzwijnen gevonden in Zweden

De kernramp in Tsjernobyl dateert van 1986, maar nu duiken er plots radioactieve wilde zwijnen op in Zweden.

In het voorjaar van '86 trok er een radioactieve wolk vanuit Oekraïne over natuurgebieden in het midden en noorden van Zweden. Hierdoor was het lange tijd verboden om bessen en paddenstoelen te plukken. De snel groeiende wilde everzwijnenpopulatie die zich vooral in het Zuiden van het land bevond, is sinds kort noordwaarts gemigreerd.

De varkens wroeten diep in de aarde op zoek naar truffels en paddenstoelen. Deze bezitten na meer dan dertig jaar nog steeds relatief hoge concentraties van de radioactieve stof Cesium-137. Doordat de zwijnen grote hoeveelheden van deze paddenstoelen en truffels opvreten, worden ze radioactief.

Volgens de Zweedse publieke omroep SVT werd er tot hiertoe al een maximale radioactiviteitswaarde gemeten van 16.000 becquerel per 100 gram zwijnenvlees. Dit terwijl de Zweedse voedsel- en warenautoriteit 10.000 becquerel per 100 gram vlees als verantwoorde bovengrens stelt.

Volgens analist Pål Andersson van de Zweedse stralingsautoriteit is het gezondheidsrisico echter laag omdat je volgens hem al een enorme hoeveelheid van dat radioactieve zwijnenvlees moet eten om effectief een verhoogd risico te lopen op kanker. Ook de dieren zouden er geen last van ondervinden omdat ze te kort leven om er ziek van te worden. Bovendien neemt hun radioactiviteit snel af zodra ze stralingsvrij voedsel eten.

Vooral de Zweedse jagers zijn de dupe. Bij 1.500 becquerel per 100 gram vlees mogen ze het al niet meer verkopen aan consumenten. Bovendien dienen ze zelf in te staan voor de kosten verbonden aan het laten testen van het vlees. Hierdoor stoppen ze met het bejagen van de zwijnen in het noorden.

Midden vorige eeuw kwamen er in het Scandinavische land bijna geen wilde zwijnen voor. Terwijl de huidige populatie geschat wordt op 250.000. Boeren moeten met lede ogen aanzien hoe het groeiende aantal varkens hun akkers vernielt. De jacht is daarom essentieel om de 'zwijnenplaag' onder controle te houden, zegt Andersson: "Want als de jagers stoppen met jagen omdat ze er niets mee verdienen, groeit de zwijnenpopulatie straks nog harder."
 
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren