Tagtik

N-VA: "Kinderen tot 21 jaar onbelast laten erven"

De Vlaamse regering wil nu echt wel werk maken van de hervorming van de erfbelasting. Woensdag werkte Sp.a nog een voorstel uit om iedereen 250.000 euro uit erfenissen of schenkingen te laten ontvangen, zonder daar belastingen op te moeten betalen. Donderdag komt ook N-VA met enkele concrete voorstellen.

In de huidige regeling is het momenteel zo dat wanneer je erft, je op die erfenis belasting moet betalen. Deze erfbelasting die je hierop moet betalen, hangt af van de grootte van de erfenis, en van de band met de overledene. Voor familieleden in recht lijn is de erfbelasting het gunstigst. In sommige andere gevallen kan de erfbelasting wel oplopen tot 65 procent.

N-VA wil dat alle kinderen tot de leeftijd van 21 jaar op korte termijn een volledige vrijstelling krijgen op de belasting op een erfenis. Op langere termijn wil N-VA evolueren naar een systeem met hogere vrijstellingen voor de afstammelingen in rechte lijn.

Ook wil de partij de langstlevende partner volledig vrijstellen van erfbelasting. Maar ook voor alleenstaanden moet er op lange termijn een algemene tariefverlaging komen, vindt N-VA. Tevens streven de Vlaams-nationalisten naar schenkingsrechten die altijd lager liggen dan de erfbelasting.

De Vlaamse regering heeft 117 miljoen euro veil voor de hervorming van de erfbelasting. Tegen 23 februari zullen de drie regeringspartijen tot een consensus moeten komen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren