Tagtik

N-VA kordaat: naar kleuterschool of deel leefloon kwijt

Na een decennialange regeerperiode van de socialisten in Antwerpen, nam de N-VA de scepter over bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaams-nationalisten zijn van plan om hun plekje op 't Schoon Verdiep te verdedigen en daarvoor zetten De Wever en co vooral in op veiligheid en mobiliteit. Tevens wil De Wever aan het leefloon raken als gezinnen hun kleuters niet naar school sturen.

De N-VA afdeling Antwerpen keurt vandaag het partijprogramma goed waarmee het naar de Antwerpse kiezer stapt. Daarin ligt de nadruk vooral op de fiets- en wandelbrug die het over de Schelde wil laten lopen, mobiliteit, waaronder het streven naar een eigen vervoersbedrijf, en veiligheid met in het bijzonder de strijd tegen drugs. Tevens is 'identiteit' voor De Wever een belangrijk stokpaardje. "Bij de 0- tot 9-jarigen is 70% van een andere afkomst en in veel gezinnen wordt thuis geen Nederlands gesproken. Wij vinden dat deze kinderen al naar de kleuterschool moeten gaan om daar de taal te verwerven. Nu stellen we vast dat ze te vaak instappen, met een taalachterstand, en we bijgevolg het talent van deze kinderen niet succesvol kunnen ontginnen", geeft de huidige burgemeester Bart De Wever meer uitleg bij VRT NWS.

Indien niet-Nederlandstalige gezinnen hun kleuters niet naar school sturen, wil de N-VA van Antwerpen daar een financiële sanctie tegenover zetten. Antwerps burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever wil in dat geval een deel van het leefloon kunnen afpakken. Dit opmerkelijke voorstel lanceerde hij zondag op het ledencongres in Antwerpen.

"Dat is niet streng, maar noodzakelijk. Zeventig procent van de 0- tot 9-jarigen in Antwerpen is van vreemde origine, vaak spreekt men thuis ook geen Nederlands en die ouders hebben het moeilijk om hun kinderen op school te begeleiden. Als die kinderen pas op de lagere school instappen, is het kalf vaak al half verdronken. Die kinderen moeten naar het kleuteronderwijs", stelt De Wever krachtig.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren