Tagtik

Naar Duivels kijken: écht niet goed voor het hart!

De Rode Duivels hebben er maandagavond een spannende match van gemaakt, met een winnend doelpunt in de 94e minuut. 'Niet goed voor hartlijders', wordt weleens gezegd en dat is een waarheid als een koe.

Uit wetenschappelijk onderzoek in Engeland en Duitsland blijkt dat de bloeddruk inderdaad omhooggaat bij het bekijken van spannende sportwedstrijden.

"We weten al enige tijd dat het risico op een hartinfarct verdubbelt tijdens zo'n spannende wereldbekerwedstrijd.  Het risico is zelfs een beetje hoger tijdens strafschoppen", aldus cardioloog Peter Sinnaeve van het Universitair Ziekenhuis Leuven bij VRT Nieuws.

Volgens topcardioloog Pedro Brugada kan ook de warmte en dehydratie een rol spelen: "De stress die supporters ervaren is vergelijkbaar met wat mensen voelen tijdens een aardbeving of andere stressvolle situatie", aldus Brugada.

Het hoofd letterlijk koel houden is dus geen overbodige luxe. Hopelijk houden de Rode Duivels vrijdag tegen Brazilië, net zoals ze maandag tegen Japan deden, opnieuw, maar dan figuurlijk, het hoofd koel.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren