Tagtik

Niet iedereen wil asielcentra buiten EU

Zondag komen 16 staats- en regeringsleiders van de 28 EU-landen bijeen in Brussel om informeel overleg te plegen over de problematiek van de vluchtelingen. Ze zullen onder meer het plan van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, bespreken: die wil gesloten asielcentra oprichten buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld in Noord-Afrika.

In de aanloop naar de top kwamen Franse president Emmanuel Macron en de Spaanse premier Pedro Sanchez zaterdag bij elkaar om de kwestie te bespreken. Zij willen ingaan tegen het voorstel van Tusk en asielcentra oprichten binnen de grenzen van de Europese Unie. Daar zouden vluchtelingen opgevangen kunnen worden terwijl hun asielaanvraag wordt behandeld.

Volgens Macron moeten landen die zich afzijdig houden van de vluchtelingenproblematiek bestraft worden met economische sancties: "We kunnen geen landen hebben die massaal genieten van de solidariteit van de EU en anderzijds massaal hun nationaal egoïsme opeisen als het aankomt op migratiekwesties", zo verklaarde hij.

Zondag zijn landen als Hongarije, Polen en Tsjechië afwezig op de top omdat zij het niet eens zijn met het beleid van de EU inzake migratie.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren