Tagtik

Nog altijd vertragingen op Zaventem

Alles verloopt vrijdag opnieuw min of meer normaal op de luchthaven van Zaventem. Al zijn er wel nog steeds enkele vertragingen. Dat komt door de technische storing bij Belgocontrol van daags voordien.

Donderdagavond kloegen honderden gestrande reizigers op Brussels Airport over een gebrek aan informatie nadat het luchtruim opieuw open was. De gestrande reizigers wisten niet of hun vlucht uitgesteld of definitief geannuleerd was.

Doordat er een technisch probleem was bij luchtverkeersleider Belgocontrol werd het hele Belgische luchtruim donderdag anderhalf uur ontruimd.

"Er is een probleem met het opladen van de vluchtdata. We werken aan een oplossing van het probleem", klonk het bij Belgocontrol. Hierdoor werden heel wat vluchten omgeleid naar het buitenland. Bijgevolg kon en mocht er geen enkele vlucht opstijgen en landen in het Belgische luchtruim tussen iets na 16.00 uur en voorbij 17.00 uur.

Ook al zijn de problemen inmiddels van de baan, raadt Brussels Airport de reizigers toch aan om zich grondig te informeren bij hun luchtvaartmaatschappij alvorens ze naar de luchthaven afzakken. Het kost immers nog enkele uren eer het vliegverkeer opnieuw volledig opgestart is.

Belgocontrol benadrukt dat er helemaal geen gevaar was voor de veiligheid van het luchtverkeer. "De ontruiming is de ultieme veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat er ook geen gevaar ontstaat."

Door de tijdelijke sluiting van het Belgische luchtruim schrapte Brussels Airlines donderdag twaalf vluchten. Vrijdagochtend waren er nog steeds verschillende vluchten met vertraging.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren