Tagtik

Ongestraft 252 km/u rijden: zo deed hij het!

Een motorrijder reed in november 2015 maar liefst 252 kilometer per uur op de autosnelweg in het Henegouwse Pommeroeul. Dat is meer dan de dubbele maximumsnelheid die daar gereden mag worden. De man ging echter vrijuit en kreeg geen straf.

Advocaat Christophe Redko had zijn cliënt geadviseerd om niet op te dagen in de rechtbank. Hierdoor werd de hardrijder bij verstek veroordeeld, waarna advocaat Redko op de laatste dag van de wettelijke termijn hoger beroep aantekende. Vervolgens kon de rechter op het proces in beroep enkel vaststellen dat de overtreding verjaard was. Zo kwam de snelheidsduivel er vanaf zonder geldboete en zonder rijverbod.

Politierechter Peter D'Hondt vindt dat het hiaat, dat pijnlijk blootgelegd werd door de advocaat, zo snel mogelijk weggewerkt moet worden in de wet. "Al moeten we dit niet de advocaat, maar wel de wet kwalijk nemen. Want die laat zulke wantoestanden toe. Als de ­politiek ­echt begaan is met verkeersveiligheid, moet er dringend iets veranderen", reageert politierechter D'Hondt, die het liefst de verjaringstermijnen verlengd ziet worden, in De Morgen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren