Tagtik

Onmenselijke behandelingen in Nederlandse terrorismecel?

Amnesty International en het Open Society Justice Initiative (OSJI) stellen in een rapport dat gedetineerden die in twee Nederlandse gevangenissen in de zogeheten terrorismeafdelingen verblijven, er op een onmenselijke manier behandeld worden. Dat staat in een rapport dat dinsdag gepubliceerd werd.

"Mensen worden buitensporig lang opgesloten in hun cel en moesten stelselmatig vernederende visitaties ondergaan", staat in het rapport dat het gevangenisregime in De Schie en Vught onder de loep nam. 'Inhumaan en Onnodig: Mensenrechtenschendingen op de Terroristenafdeling' beoordeelt verschillende maatregelen die toegepast worden in de twee penitentiaire instellingen.

Zo zouden gevangenen er op de terrorismeafdeling 19 tot 22 uur per dag opgesloten worden in eenpersoonscellen en moeten ze vernederende situaties ondergaan. Zo zouden gevangenen er volgens Amnesty Interntational vaak naakt moeten zijn bij bezoek van cipiers.

Amnesty en OSJI vragen dan ook een zeer grondige en onafhankelijke doorlichting van de terrorismeafdeling in De Schie en Vught.

(Skwadra by Tagtik/Source: Nu/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren