Tagtik

Ontslag door like op Facebook? Het kan!

Een accountant van een Brusselse vzw werd ontslagen nadat hij verschillende links deelde op zijn persoonlijke Facebookpagina die refereerden naar het quenelle-gebaar van de voor aanzetten tot haat veroordeelde Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala. Hierna kreeg de werknemer een uitbrander en vroegen bestuurders van de vzw hem om dit niet meer te doen. Tevens moest de accountant instemmen dat hij niet langer boodschappen zou plaatsen of liken die als kwetsend zouden kunnen worden ervaren. 

De werknemer van de Brusselse vzw kon zich echter niet aan de gemaakte afspraken houden en bleef haat spuien. Zo merkte een directeur van de vzw enkele maanden later op dat diezelfde werknemer ditmaal haatdragende links had geliket op Facebook. Daarop besliste de vzw om de werknemer om dringende redenen op straat te zetten. De arbeidsrechtbank van Luik bevestigde deze uitspraak deze week.

Experts oordelen dat wanneer een werknemer in zijn vrije tijd dingen doet die schade kunnen berokkenen aan het imago van zijn werkgever, hij daar ook moet op gewezen worden. Die loyaliteit in de vrijde tijd naar de werkgever toe, beknopt ergens wel de vrije meningsuiting, redeneren anderen.

"Als een handeling in je vrije tijd op Facebook of Twitter een negatieve weerslag kan hebben op de werkgever of als dit het vertrouwen in uw functioneren ondergraaft, moet je opletten. Ik denk dat werknemers zich dit niet altijd realiseren", waarschuwt professor arbeidsrecht Frank Hendrickx (KU Leuven) vandaag in De Morgen.

Toch mag een werknemer niet het gevoel krijgen dat alles wat hij online doet met arendsogen gevolgd wordt door zijn werkgever, vindt professor arbeidsrecht Marc De Vos (UGent/Itinera). "We moeten de juiste balans vinden. Het mag niet uit de hand lopen. Maar ik heb niet het gevoel dat werkgevers aan het uitgroeien zijn tot een soort gedachtepolitie. Het gaat hier nog altijd om uitzonderlijke situaties. Maar als je ergens werkt, wordt wel een bepaalde attitude verwacht, ook buiten de werkomgeving. Je moet er wel aan denken dat je een gedragscode hebt onderschreven. Het kan, zoals we hier zien, de druppel zijn om een ontslag om dringende redenen te rechtvaardigen."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren