Tagtik

Onverwacht protest tegen premetrostation Toots Thielemans

Belgisch jazzmuzikant Toots Thielemans zal een premetrostation naar hem genoemd krijgen. Dat maakte minister Pascal Smet (SP.A) eerder dit jaar bekend. Initieel zou het station Grondwet omgedoopt worden in 'Toots Thielemans', als verwijzing naar de in 2016 overleden Brusselse muzieklegende. Vorige week liet Smet echter weten dat het Anneessensstation na de renovatiewerken van naam zal veranderen.

Brussels gemeenteraadslid Zoubida Jellab (Ecolo) is gekant tegen dit plan. "Toots Thielemans is zeker een grote artiest die wel degelijk een naamsverwijzing verdient, maar dan eerder van een cultureel centrum", redeneert Jellab.

"Ik stel me trouwens ook vragen bij de beslissing die zomaar werd genomen. Waarom werden de buurtbewoners hier niet in betrokken? Anneessens speelde een belangrijke rol in Brussel. Hij verzette zich tegen de miserie en werd zelfs geëxecuteerd op de Grote Markt, waar hij tot zijn laatste adem zijn onschuld uitschreeuwde. Net als aan Rogier en De Brouckère is het plein waar het station ligt trouwens een verwijzing naar zijn naam. Een verandering zou dus enkel voor verwarring zorgen", zegt het Brussels gemeenteraadslid van Ecolo krachtig.

Jellab vindt de geplande naamsverandering van Anneessens ook een onnodige kost, daarom startte hij reeds een petitie op tegen de naamsverandering.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren