Tagtik

Ook ziekenfonds start 21e eeuw

Vanaf 6 februari zullen de Belgische huisartsen elektronische doktersbriefjes kunnen schrijven. Deze worden dan meteen naar het ziekenfonds doorgestuurd. Gedaan dus met het gezeul met het groene getuigschrift. Als patiënt zal je zo ook veel sneller je geld terugkrijgen via de mutualiteit.

Tot hiertoe was het vaak een heel gedoe om na een consultatie bij de huisdokter het grootste deel van de kosten terug te vorderen via het ziekenfonds. De huisarts dient een getuigschrift voor verstrekte hulp in te vullen. Nadien moet de patiënt dit groene doktersbriefje opsturen of deponeren in een brievenbus van zijn mutualiteit. Vervolgens start dan de verwerking van het attest door de mutualiteit. Dit gebeurt deels nog manueel.

Het invoeren van het digitale doktersbriefje of eAttest maakt deel uit van het e-Gezondheidsplan van minister van volksgezondheid Maggie De Block. Zij wil de gezondheidszorg digitaliseren door nieuwe technologieën te gebruiken om zieken beter te behandelen.

Door het eAttest loopt de patiënt niet meer het risico om het getuigschrift te verliezen. Ook de terugbetaling zou rond moeten zijn op zo'n 2 à 3 dagen.

In de maand januari liep de testfase bij de ziekenfondsen alvast vlot. Ook de huisartsen zijn blij met de digitalisering, al zijn ze niet verplicht om meteen over te schakelen op het eAttest. Niet elke arts zal vanaf 6 februari het elektronische attest gebruiken. Wellicht zal het 2 tot 3 maanden duren voor het eAttest volledig ingeburgerd is.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren