Tagtik

"Op dit resultaat zal ik het meest trots zijn"

Afgelopen week trok Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, naar Noord-Korea om de ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor te bereiden. Hij praatte er ook over de vrijlating van drie Amerikanen die in Pyongyang gevangen zaten.

Donderdagochtend kwamen de vrijgelaten Amerikanen aan op een militaire basis in de buurt van Washington. Ze werden er verwelkomd door president Donald Trump en first lady Melania, vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Trump richtte zich tot de wereldpers op het tarmac, geflankeerd door de drie vrijgelaten Amerikanen, en sprak de volgende woorden: "Het resultaat waar ik het meest trots op zal zijn, en dit maakt hier deel van uit, is wanneer we het hele Koreaanse schiereiland vrij zullen maken van kernwapens. Dat is iets waar iedereen al lange tijd op het wachten is. Ik ben ervan overtuigd dat Kim Jong-un er iets wil van maken. Hij liet hen vrij omdat hij echt iets wil bereiken, hij wil zijn land in de echte wereld brengen. Ik geloof dat echt en geloof dat we erin zullen slagen."

Donald Trump loofde de vrijlating als een 'gebaar van goede wil' dat kadert in de dooi van de gespannen relatie tussen Trump en Kim Jong-un. De drie mannen zaten in een Noord-Koreaanse gevangenis op beschuldiging van spionage en 'vijandelijke daden'.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Source: VRT, NYT, CNN/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren