Tagtik

Op vakantie in eigen land? 44 vluchtelingen verblijfsvergunning kwijt!

De voorbije 18 maanden zijn 44 vluchtelingen hun verblijfsvergunning verloren omdat ze op vakantie gingen naar hun thuisland, voornamelijk Irak en Afghanistan. Meestal vertrokken de vluchtelingen vanop een luchthaven in Nederland, Frankrijk of Duitsland.

Om asielfraude tegen te gaan, vroeg Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)  aan de federale politie op de luchthavens om de gegevens van vluchtelingen die op vakantie vertrekken door te geven aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Zo werden de afgelopen 18 maanden al 118 dossiers met stip aangeduid door het CVGS, de helft daarvan werd al onderzocht. Zo verloren reeds 44 vluchtelingen hun verblijfsvergunning.

"Het Commissariaat beoordeelt geval per geval. Er is een verschil tussen iemand die even over en weer vliegt voor een begrafenis of om papieren te regelen, en iemand die daar voor drie maanden met vakantie is. In dat laatste geval kan er nog moeilijk sprake zijn van een gevaarlijke situatie", zegt Theo Francken in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren