Tagtik

Opletten geblazen met stemcomputers?

Bij de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen van zondag wordt het oppassen geblazen bij het verwerken van de resultaten. Of toch niet?

De handleiding van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur voor het gebruik van de usb-sticks waarop de stemresultaten werden opgeslagen, vermeldde een mogelijk probleem bij het verwerken van die resultaten.

De resultaten van de stemming in de 163 Vlaamse gemeenten waar elektronisch wordt gestemd, worden opgeslagen op een usb-stick. Die heeft twee partities: een Linux-gedeelte en een Windows-gedeelte. De stemresultaten worden in de hoofdbureaus ingelezen op Windows-computers. Als de usb-sticks op die computers worden aangesloten, verschijnt een vraag om die sticks te formatteren, zo meldde het Agentschap eerst. ""FORMATTEER DE USB-STICKS NIET! Klik op 'Annuleer'," zo luidde de instructie.

Op de website van het Agentschap verscheen dinsdagnamiddag meteen een reactie op de berichten die hierover in de media verschenen.

"We hebben deze instructies inderdaad vorige week meegedeeld aan de hoofdbureaus. Ondertussen zijn ze van onze site weggehaald. Ze zijn niet van toepassing. Ze waren gebaseerd op de eerdere veronderstelling dat die boodschap zou kunnen verschijnen, maar bij het testen van de USB-sticks blijkt dit niet het geval."

De voorzitter van het hoofdbureau zal nu andere instructies op zijn scherm zien verschijnen. Het Agentschap stelt de burger nog gerust: "In het geval dat een voorzitter toch een verkeerde manipulatie zou uitvoeren op verkiezingsdag, dan leidt dit niet tot het wissen van alle stemgegevens. Per digitaal stembureau zijn er immers 2 USB-sticks die beiden parallel dezelfde resultaten bevatten."

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen, Twitter, vlaanderenkiest.be/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren