Tagtik

Opmerkelijke evolutie in Belgisch provinciaal voetbal

Er verdwijnen steeds meer voetbalclubs, maar het aantal leden stijgt wel in België. Deze evolutie maakte het provinciale voetbal de afgelopen vijf jaar door.

Het aantal leden bij voetbalclubs die actief zijn in de provinciale reeksen steeg met maar liefst 12% de afgelopen vijf jaar. Hiermee is duidelijk dat voetbal heel populair blijft, en zeker bij de jeugd. De provinciale clubs kampen echter met een accuut gebrek aan supporters en een zwaar tekort aan vrijwilligers om de dagelijkse werking van de club te verzorgen. Zo verdween de afgelopen vijf jaar zelfs een achtste van alle provinciale voetbalclubs. Verschillende clubs fusioneerden echter ook, waardoor ze een doorstart kennen.

"We zien inderdaad dat er steeds minder toeschouwers naar eerste elftallen komen kijken. Dit is deels ook wel te wijten aan een overaanbod op tv. Anderzijds stellen we ook vast dat net veel meer mensen het jeugdvoetbal op zaterdag opzoeken omdat er veel meer fairplay en spelplezier te beleven valt", zegt Bob Browaeys, technisch directeur Voetbal Vlaanderen, bij VRT NWS.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren