Tagtik

Opnieuw delinquent op vrije voeten wegens plaatsgebrek

De Vlaamse jeugdinstellingen hebben een nijpend tekort aan plaatsen om jonge delinquenten op te vangen: dinsdag werd nog een minderjarige drugsdealer op vrije voeten gesteld omdat een Gentse jeugdrechter geen plaats voor hem vond in een instelling.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen belooft op korte termijn dat nieuwe plaatsen zullen komen in het Gesloten Federaal Centrum voor Jongeren van Tongeren. Ondertussen wordt gewerkt aan de verdubbeling van de capaciteit van de gesloten instelling van Everberg, maar die verdubbeling zal pas klaar zijn tegen 2022.

Jaak Nijs van de commissie van toezicht in de jeugdgevangenis van Tongeren vindt het alvast geen goed idee om jonge delinquenten op te sluiten in de jeugdgevangenis van Tongeren: "Het is een gedateerde, oude plek", zo zegt hij bij VRT NWS. "Het is een van de oudste instellingen van ons land en is destijds gesloten als gevangenis van volwassenen omdat ze niet voldeed aan de infrastructuur. En ze is nu een jeugdgevangenis en voldoet nog steeds niet aan de noden."

Minister Vandeurzen wil het probleem niet alleen oplossen door een uitbreiding van de capaciteit: volgens hem moeten er alternatieven komen voor een gesloten opvang en moeten jongeren ook sneller een gesloten opvang kunnen verlaten.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS, VTM Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren