Tagtik

Opvallende straf voor racistische Pukkelpop-jongeren

Midden augustus kwam het bericht dat op muziekfestival Pukkelpop in Kiewit racistische gezangen gescandeerd werden in het publiek. In een filmpje op social media was te zien hoe jongeren op Pukkelpop "Handjes kappen, de Congo is van ons", zongen. Hierbij viseerden ze een meisje van Rwandese origine op het muziekfestival. Tevens zouden de jongeren nazigroeten gebracht hebben.

Het parket van Limburg is erin geslaagd de racistische jongeren te identificeren. De twee negentienjarige daders krijgen een alternatieve straf opgelegd omdat ze blijk gaven van schuldbesef en nog zo jong zijn. Dat meldt Anja De Schutter van het Limburgse parket bij VRT NWS.

De jongeren moeten een bezoek brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt om mensen te deporteren naar concentratiekampen, en huisvest nu een museum en documentatiecentrum over de Holocaust. De twee negentienjarigen zullen bij hun bezoek begeleid worden door een medewerker van het museum en moeten na hun bezoek "een verslag opstellen met een persoonlijke en kritische reflectie".

"We vonden een maatregel (in plaats van een sanctie) in dit geval beter omdat de verdachten jong zijn en omdat er zo ook nog iets te leren valt. Toekomstgericht leek ons dit een waardevolle oplossing", staaft het parket van Limburg haar beslissing.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren