Oud worden op het platteland? Onbetaalbaar!
"Eenzaam oud worden op het platteland, waar voorzieningen niet altijd aanwezig zijn, biedt weinig levenskwaliteit en zal ook te duur worden voor onze maatschappij." Dat zegt onderzoeker Brecht Vandekerckhove van onderzoeksbureau Atelier Romain dat een studie samen met de KU Leuven voerde.
De stijgende vergrijzing brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Zo zijn er steeds meer mensen in de hogere leeftijdscategorieën die zorgen nodig hebben. Volgens de studie wordt het niet meer haalbaar dat oudere mensen in hun eigen huis op het platteland ver verspreid blijven wonen en gebruik blijven maken van thuisverpleging.
"Oudere mensen verspreiden over het platteland, daar moeten we vanaf. Het probleem is dat mensen het nog steeds moeilijk hebben met het concept ouder worden en daarom zo lang mogelijk thuis willen blijven. En dat komt vooral omdat er geen alternatieven zijn voor de eigen woning. Tenzij woonzorgcomplexen of serviceflats, maar die hebben een negatieve reputatie. Mensen percipiëren die vaak als een soort van wachtkamers voor de dood. Oudere mensen willen die negatieve keuze niet maken. Ze willen gewoon wonen", verklaart Brecht Vandekerckhove.
Als bejaarde alleen blijven wonen op het platteland, brengt echter heel wat kosten met zich mee. Ook is er de stijgende vereenzaming.
De beste manier om met deze stijgende vergrijzing om te gaan is woonopties voor ouderen diversifiëren. Dat zeggen de onderzoekers van de KU Leuven en Atelier Romain. Ouderen moeten immers uit voldoende alternatieve woonmogelijkheden kunnen kiezen.
(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)