Tagtik

Ouders, opgelet: 'Fortnite is niet zonder gevaar'

Fortnite: Battle Royale kent een waanzinnig succes: in tien maanden tijd zag ontwikkelaar Epic Games het aantal spelers aanzwellen tot zo'n 40 miljoen over de hele wereld.

Het spel is eenvoudig: honderd spelers worden tegelijk op een eiland gedropt en de laatste die overblijft, wint het spel. Het spel dankt zijn populariteit onder meer aan de sociale component: wie de game samen met zijn vrienden speelt en zo een team vormt, maakt meer kans om het spel te winnen.

Tegelijk schuilt hierin ook een gevaar, zo vindt Dimitri Das, begeleider bij het CAD (Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen) Limburg, bij Het Nieuwsblad. Hij waarschuwt ouders om waakzaam toe te zien op hun kinderen die Fortnite spelen.  

"Spelers krijgen bijvoorbeeld uitdagingen die ze binnen een bepaalde termijn moeten oplossen", aldus Das. "Omdat het spel in groep wordt gespeeld, en anderen niet kunnen voort­spelen als één speler ophoudt, ontstaat sociale druk. Wie een tijdje niet kan spelen, wordt daardoor ook vaak overladen door schuldgevoelens."

Das heeft één goede raad voor ouders: zij moeten met hun kinderen een concreet aantal uren afspreken dat zij mogen gamen, zodat zij ook leren dat er ook nog iets anders bestaat naast het spelen van videospelletjes.

(Fausto by Tagtik/Picture: Epic Games)

Ook dit kan u interesseren