Tagtik

Pano ontmaskert Schild en Vrienden als racistische organisatie

De Pano-reportage over de Gentse studentenclub Schild en Vrienden heeft voor hevige reacties gezorgd in Vlaanderen. Daags na de uitzending staat de social media dan ook bol van de geshockeerde kijkers die de hallucinante onthullingen van Pano delen.

VRT-programma Pano volgde de rechtse jongerenorganisatie Schild en Vriend een halfjaar lang. Reporter Tim Verheyden volgde met een kleine camera student en tevens leider van de organisatie Dries Van Langenhove.

Schild en Vrienden profileert zich naar de buitenwereld als een organisatie die bezig is met de Vlaamse identiteit, jongeren opnieuw een mening wil geven in Vlaanderen én vasthoudt aan traditionele waarden. Uit interne communicatie tussen de 900 leden online, blijkt echter dat het om een zuiver racistische, discriminerende antisemitische en vrouwonvriendelijk organisatie gaat. Daar kwam Pano achter door te infiltreren in de geheime Facebookgroep van Schild en Vrienden.

Wanneer leider Dries Van Langenhove geconfronteerd werd met de vele racistische posts, berichten en oproepen in zijn Facebookgroep, soms ook door hem gepost, ontkende hij alles. Pano kon zo maar liefst 67.000 berichten onderscheppen. Wanneer Van Langenhove hiermee geconfronteerd werd, beweerde hij zelfs dat journalist Tim Verheyden of iemand anders de afgeprinte bewijzen had vervalst.

Na het ontluikende interview waarin de leider geconfronteerd werd met de harde bewijzen dat zijn organisatie eigenlijk helemaal niet is waarvoor ze zich voordoet in de buitenwereld, post Van Langenhove het volgende in de interne Facebookgroep: "Nooit screenshots delen uit deze groep. Nooit."

De jongeren van Schild en Vrienden houden vast aan een duidelijke tactiek om zo groot mogelijk te worden en zo veel mogelijk inspraak te verkrijgen, om daarna hun echte racistische en discriminerende visie te proberen verwezenlijken. "We hebben er alle belang bij sleutelposities in instellingen in handen te krijgen", klinkt het. 'De lange mars door de instellingen', noemt hij het. Zo slaagde het er onder meer in om al vier leden in de Vlaamse Jeugdraad te positioneren.

Tevens schuwt de organisatie geweld absoluut niet. "Er komt een dag dat geweld nodig is, en dan kan je maar beter aan de goede kant staan", klinkt het bij hun leider. Daarom roept het zijn leden op om geen overgewicht te hebben, veel te sporten en vuurwapens te leren hanteren. Zo is onder meer te zien op Pano hoe Dries Van Langenhove en co in Roemenië met automatische wapens leren schieten.

In de Panoreportage is eveneens te zien hoe Dries Van Langenhove als studentenvertegenwoordiger verkozen wordt tot lid van de raad van bestuur. Na het zien van de Panoreportage meldt de rector van de UGent alvast dat hij diepgeschokt is en een onderzoek start naar de organisatie.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren