Tagtik

Parket Brussel start onderzoek naar Sinterklaaspost VB

Vlaams Belang Kapellen heeft een fel omstreden post gemaakt op sociale media. Bij een foto waarop een moslima met haar twee kinderen op de schoot van Sinterklaas zat te zien is, schreef de lokale afdeling van het VB het volgende: "Als er iets te krijgen valt, dan gooien ze al hun principes en hun geloofsregels overboord."

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir, momenteel in zwangerschapsverlof, reageert vol afschuw op deze boodschap. De N-VA-politica kroop dan ook in haar pen om deze communicatie van het Vlaams Belang de grond in te boren.

"Wij kenden weinig tot niks van Kerst, Pasen of Sinterklaas. Maar we vierden mee alsof we nooit iets anders gedaan hadden. En op school leerden wij waar het allemaal over ging. Kennis die we aan onze ouders meegaven. Binnen de kortste keren stond er een Kerstboom in onze living. Het jaar er op zelfs met verlichting. Dat zat er niet standaard bij. En er werd snoep verborgen met Sinterklaas en Pasen. Dat is de Vlaamse openheid waar ik zo trots op ben. Die uitnodigende hand die je moet aanpakken als je hier een leven wilt opbouwen. Wat mij betreft zijn posts als deze even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken die zeggen dat je het feest van andere religies niet mag vieren of naar muziek mag luisteren. Ik nodig alle Vlamingen uit om duidelijk te maken dat dit niet hun Vlaanderen is."

Valerie Noor, een moslimmama uit Antwerpen, reageerde via een lezersbrief aan Het Laatste Nieuws op de rel die ontstond na de post van het Vlaams Belang.

"Ons zoontje wordt islamitisch opgevoed, maar toch kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet bij hem langs. Wij zijn een jong gezin dat leeft volgens de richtlijnen van de islam, we wonen in Antwerpen en zijn eigenlijk enorm geschrokken bij het bericht en de reacties die volgden op de foto van een moslimmama die met haar kindjes de Sint bezocht in het shoppingcenter. Ook ons flinke zoontje Dean kreeg deze nacht bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet. Hij had gisteravond zijn schoentje gezet. ’s Morgens werd hij dan ook wakker met heel wat cadeaus naast zijn schoen. Waarom zou Sinterklaas het schoentje van ons zoontje vergeten? Moet hij dan denken dat hij dit jaar niet flink is geweest? En alle andere kindjes wel?“Wij zijn enorm aangedaan om wat er zich nu in de media afspeelt. We vinden het dan ook heel triestig dat dit anno 2017 nog gebeurt. De Belgische burger wil dat wij, moslims, ons meer integreren. Wanneer dit gebeurt - door bijvoorbeeld Sinterklaas te vieren - verschijnen de lelijkste reacties. Niet te begrijpen! Wij blijven in elk geval elk jaar opnieuw ons schoentje zetten voor Sinterklaas. Want élk braaf kind verdient pakjes."

Inmiddels opende het parket van Brussel een onderzoek naar de post van Vlaams Belang Kapellen. Het parket zal uitmaken of deze lokale afdeling van VB zich heeft schuldig gemaakt aan discriminatie, haat of geweld en inbreuken op het recht van afbeelding.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren