Tagtik

Pedofiliehulplijn groot succes

Onder de naam 'Stop it Now!' werd vorig jaar een anonieme hulplijn in het leven geroepen voor iedereen die worstelde met seksuele gevoelens voor minderjarigen. Die hulplijn heeft zijn nut bewezen: in een jaar tijd kreeg de lijn 481 oproepen.

282 van die oproepen kwamen van mensen die voor zichzelf belden, 115 oproepen van mensen die zich zorgen maakten over mensen uit hun omgeving.

"We bieden deze personen informatie, ­advies en ondersteuning", aldus Minne De Boeck, criminologe van het Universitair Forensisch Centrum aan het UZA, bij De Standaard. "Zestig personen werden doorverwezen voor een behandelproject. Ruim een derde zocht effectief langdurige hulp."

Volgens de criminologe is het succes van de hulplijn niet vanzelfsprekend: "Pedofielen hebben het moeilijk om een plaats te vinden waar ze in vertrouwen hun verhaal kunnen doen. De drempel is vaak hoog om hulp te zoeken, omwille van de angst voor afwijzing." Ze wijst er ook nog op dat personen die pedofiele gevoelens koesteren zeker niet altijd overgaan tot kindermisbruik.

De hulplijn is bereikbaar op het gratis nummer 0800-200.50 en ook via e-mail (vragen@stopitnow.be).

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard, VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren