Tagtik

Politie jaagt niet meer op transmigranten

Wim Pieteraerens, korpschef van de zone Kruibeke-Temse, heeft zijn agenten de opdracht gegeven om niet meer actief te zoeken naar transmigranten: zij moeten dit alleen nog maar doen als de politie een oproep binnenkrijgt van burgers die een incident met transmigranten melden.

De bewuste aanpak van de politiezone leidde nochtans tot goede resultaten: "In onze cellen zaten gemiddeld vijf tot twintig transmigranten", aldus de korpschef bij Het Laatste Nieuws. Het succes woog echter niet op tegen het extra werk dat het met zich bracht.

De voornaamste reden voor de nieuwe aanpak? "In bijna 100 procent van de gevallen beslist de Dienst Vreemdelingenzaken om die mensen onmiddellijk vrij te laten. Ze krijgen dan een briefje waarop staat dat ze het land moeten verlaten. Gevolg: 's anderendaags staan ze opnieuw voor onze neus," zo vertelt de korpschef. Hij kiest nu om de actieve jacht op transmigranten te stoppen omdat de basispolitiezorg in het gedrang komt.

Volgens korpschef Pieteraerens is Kruibeke al anderhalf jaar een draaischijf voor transmigranten: het parkeerterrein langs de E17 in Kruibeke is immers het eerste parkeerterrein voor vrachtwagens die uit de haven van Antwerpen naar de kust en Noord-Frankrijk rijden. Transmigranten proberen daar een vrachtwagen in te geraken om zo het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

(Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren