Tagtik

Politie laat mensensmokkelaar bewust ontkomen na wilde achtervolging

In de nacht van maandag op dinsdag ramde een wit busje na een wilde achtervolging maar liefst drie politievoertuigen in het West-Vlaamse Gistel. Na de laatste bosting op de E40 vloog de deur van het busje open, waardoor de agenten zagen dat er zich vijftien mensen, waaronder kinderen, in het busje als sardientjes in een blik bevonden.

De politie zette de achtervolging meteen stop om de veiligheid van de inzittenden in het busje met Poolse nummerplaat niet verder in gevaar te brengen.

De politie probeerde om het busje met mensensmokkelaars tegen te houden op de snelweg, maar dat mislukte. De politie achtervolgde het busje gedurende 120 kilometer van Frankrijk, naar De Panne, Gistel, Loppem en vervolgens opnieuw Gistel, waar de crashes plaatsvonden. Na de botsing kon de bestelbus ontkomen richting Franse grens.

"Op dat ogenblik klapte de achterdeur open en zagen onze mensen dat er zich een vijftiental mensen in die bestelwagen bevonden, ook kinderen. En dan moet je natuurlijk prioriteiten kiezen. En hebben wij ervoor gekozen dat de veiligheid van die mensen, en vooral die kinderen, belangrijker was dan het vatten van een mensensmokkelaar", verklaart Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie, bij VTM.

De politie vond dinsdag de bestelbus in Frankrijk leeg terug.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren