Tagtik

Politie onderschept Whatsappbericht dat opriep tot rellen

Voor de derde maal op twee weken tijd vonden er opnieuw rellen plaats in het stadscentrum van Brussel. Zaterdagavond verstoorden jongeren een vreedzame betoging tegen de slavernij in Libië. De minderjarige relschoppers hadden zelfs geen flauw idee onder welke betoging ze zich mengden, meldt Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA). "Ze communiceren via WhatsApp en duiken vliegensvlug op. Vanaf nu kan het elke keer prijs zijn", trekt Jambon aan de alarmbel. "Ze komen gewoon om rel te schoppen, de rest kan hen niet schelen", verklaart een gefrustreerde politiecommisaris dan weer.

Zondagavond raakte bekend dat de Brusselse politie een sms onderschepte waarin werd opgeroepen om voor conflicten en vernielingen te zorgen tijdens de betoging aan het Poelaertplein. Ditmaal wist de Brusselse politie dus wel op voorhand dat deze betoging misbruikt zou kunnen worden door de jonge heethoofden om keet te schoppen. De politie had immers een sms onderschept waarin hiertoe opgeroepen werd. Dat zegt Hans Messiaen van de Brusselse politiedienst die betogingen screent en begeleidt bij VRT NWS.

Verder onderzoek moet uitwijzen van wie het bericht afkomstig was, maar het vermoeden dat een heel netwerk achter de recente rellen zit, wordt hiermee alvast gesterkt. De politie verichtte zaterdag 55 bestuurlijke en 16 gerechtelijke aanhoudingen. De jongeren zullen vermoedelijk via snelrecht berecht worden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren