Tagtik

"Postbodes brengen niet meer dagelijks de post"

Vanaf 2019 zullen postbodes niet meer elke dag langs je brievenbus passeren. Dat zegt Bpost-topman Koen Van Gerven in een interview met De Tijd. Het is de bedoeling om de tarieven te differentiëren.

"Wie zijn brief in één dag geleverd wil hebben, moet meer betalen.", klinkt het bij Van Gerven. Het systeem van duurdere priorzegels moet terug ingevoerd worden volgens hem. Dit systeem bestond tot 2007 om brieven sneller geleverd te krijgen. De topman van Bpost kijkt naar het systeem in Denemarken. “Daar wordt elke dag maar één kant van de straat geleverd. Enkel voor wie een levering wil in één dag tijd en daarvoor meer betaalt, steken de postbodes de straat over”.

Ook moet het aantal brievenbussen van Bpost drastisch omlaag. Op dit moment staan er nog 14.000 rode brievenbussen in ons land, maar in tien jaar tijd wordt er de helft minder gepost. "Het gaat zo ver dat in ongeveer 1.000 brievenbussen niet meer dan drie of vier brieven per dag zitten.", zegt Van Gerven.

In het interview besluit hij dat er niet over één nacht ijs zal gegaan worden. "De postverdeling ligt maatschappelijk heel gevoelig. We zullen de tijd nemen om een draagvlak te creëren. Hij rekent dan ook op steun van de overheid, die aandeelhouder is van bpost. (Skwadra by Tagtik/Source: De Tijd/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren