Tagtik

Pseudovogelpest zaait paniek in pluimveewereld

Ruim twintig jaar lang kwam de ziekte van Newcastle niet meer voor in ons land. Tot nu, want sinds 26 april werden er al zestien besmettingen geteld. Na eerdere gevallen in West-Vlaanderen, is de besmettelijke virusziekte nu ook vastgesteld in de Denderstreek in Oost-Vlaanderen. Daar werd een perimeter ingesteld van 10 kilometer rondom het pluimveebedrijf Schouppe-De Nul in Haaltert, alsook een perimeter van 500 meter rond hobbyhouders in Appelterre en Erpe-Mere.

De ziekte van Newcastle, ook wel pseudovogelpest genoemd, zorgt voor ongerustheid bij de duivenliefhebbers in de regio. Voorlopig mogen ze hun duiven nog steeds uitlaten, maar door de perimeter is het onmogelijk om deel te nemen aan wedstrijden. Ongeveer 700 duivenliefhebbers moeten machteloos toekijken terwijl net nu de mooiste wedstrijden van het jaar er zitten aan te komen. De nationale vlucht vanuit Châteauroux hebben ze reeds moeten missen en met mooie vluchten zoals die in Libourne en Bourges in aantocht, zitten ze met de handen in het haar.

“Ook het duivenlokaal van Ninove, één van de grootste uit de Denderstreek, is gesloten en dat in het hoogseizoen van de duivensport. Voor veel liefhebbers is het jaar zo goed als voorbij na de gemiste vluchten”, aldus duivenliefhebber Bert Penne.

Donderdag staat er een gesprek gepland tussen het Federaal Agentschap voor de Voedselketen (FAVV) en de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond (KBDB). Daar zal bekeken worden wat mogelijk is. Het FAVV lijkt momenteel vast te willen houden aan de ingestelde perimeters. “Een dergelijke versoepeling kwam er vorig jaar nadat we vaststelden dat enkele weken na de uitbraak er geen nieuwe meer bijkwamen. Nu komen er nog dagelijks gevallen bij en moeten we dus nog voorzichtig zijn. Als er binnen dit en een paar dagen verbetering komt, kan die versoepeling worden herbekeken”, aldus Philippe Houdart van het FAVV.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren