Tagtik

Psychiatrisch onderzoek voor Melbourne-bestuurder

Minstens achttien voetgangers zijn donderdag gewond geraakt toen een auto op hen inreed in de Australische stad Melbourne. De aanrijding gebeurde vlak aan het treinstation Flinders Street Station. Getuigen vertellen bij Channel Ten dat de chauffeur net versnelde voor hij inreed op de mensenmassa. Hij zou de voetgangers aan een snelheid van 100 kilometer per uur van de weg gemaaid hebben.

De 32-jarige man reed met een witte 4x4 in op de voetgangers. De politie was er snel in geslaagd de man op te pakken na de aanrijding. "Ik zag verschillende mensen door de lucht vliegen", vertelde een ooggetuige aan de Australische lokale radiozender 3AW.

De politie van Melbourne bevestigt dat de bestuurder moedwillig inreed op de voorbijgangers. In de loop van donderdag werd nog een tweede man opgepakt. Hij is familie van de bestuurder. De chauffeur heeft een lange zwarte baard, vertelden getuigen.

Vrijdag verscheen de 32-jarige dader al voor de rechter. De rechtbank legt hem achttien keer poging tot moord en ook een aanklacht van 'levensgevaarlijk gedrag' ten laste. De rechter eist een psychiatrisch onderzoek. Komende woensdag zal een nieuwe zitting plaatsvinden.

Inmiddels raakt meer informatie bekend over de dader. Het gaat om de 32-jarige Saeed Noori, een Australische staatsburger die als Afghaanse vluchteling het land binnenkwam. De man is niet gekend voor terreur gerelateerde feiten, wel voor mentale gezondheidsproblemen, druggebruik, geweldpleging en verkeersovertredingen.

"We hebben terrorisme nog niet volledig uitgesloten, we blijven die piste onderzoeken", zegt waarnemend hoofdcommissaris Shane Patton.

(Skwadra by Tagtik/Source: 3AW/Ilustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren