Tagtik

Puigdemont spreekt duizenden betogers toe in Brussel

De Brusselse politie verwachtte vandaag 20.000 Catalanen die in de hoofdstad van Europa een optocht zouden houden. In werkelijkheid zijn het er echter veel meer. Maar liefst 45.000 Catalanen zijn vandaag samengekomen in Brussel. Twee pro-onafhankelijkheidsgroeperingen, de Nationale Catalaanse Vergadering en Òmnium Cultural, organiseren de manifestatie, die pal door de Europese wijk gaat.

De betoging van de Catalanen startte omstreeks 11.30 uur aan het Jubelpark/metrostation Merode, en trok via de Renaissancelaan en de Stevinstraat naar de Steenweg op Etterbeek, voorbij het metrostation Maalbeek, tot aan het Jean Reyplein in Etterbeek.

De Catalanen en sympathisanten willen op deze manier aandacht vragen voor de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en willen zo hun steun betuigen aan de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

De Brusselse politie bericht dat alles rustig is verlopen en dat er zich nog geen incidenten hebben voorgedaan. De betogers dragen Catalaanse, maar her en der ook Vlaamse en Belgische, vlaggen. Ook delen ze pins uit met de Catalaanse en Vlaamse vlag. De mensenmassa scandeert "Puigdemont, onze volgende president!". Op 21 december vinden er in Catalonië vervroegde verkiezingen plaats.

Op het Jan Reyplein in Brussel sprak Carles Puigdemont de tienduizenden Catalanen en sympathisanten toe. Puigdemont bedankte de talrijk opgedaagde betogers en bedankte ook de politiediensten om alles in goede banen te leiden. In het hart van de Europese wijk richtte de afgezette Catalaanse minister-president zich tot Europa. "Europa mag geen schrik hebben om de fundamentele democratische waarden te verdedigen. Catalonië wil verder als een democratisch land. We gaan ons hiervoor verder vredevol inzetten in het hart van Europa."

Strijdvaardig deelde Puigdemont nog een sneer uit aan de Spaanse premier Manuel Rajoy. "Een demonstratie van deze grootte om criminelen te verdedigen? Neen. Deze mensen komen niet massaal op straat om criminelen te verdedigen. Het gaat hier om democraten", besloot Puigdemont op het Jan Reyplein.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren