Tagtik

Puigdemont wil terug naar Spanje

Carles Puigdemont kan na de gewonnen regionale verkiezingen niet de nieuwe minister-president van Catalonië worden aangezien er nog steeds een aanhoudingsbevel tegen hem loopt voor de organisatie van een illegaal onafhankelijkheidsreferendum. Zodra hij terugkeert naar Spanje, wordt hij in principe gearresteerd. Toch hoopt de separatistische Catalaan erop dat Madrid zich milder opstelt. Zo vroeg Puigdemont de Spaanse regering om te mogen terugkeren naar Spanje voor de openingssessie van het Catalaanse parlement op 23 januari. Voorlopig verblijft Puigdemont nog steeds in België.

"Als ze mij niet toelaten om ingezworen te worden als minister-president, zou dat ongezien zijn voor de Spaanse democratie. Ik sta aan het hoofd van de regionale regering, en als de Spaanse staat het resultaat van de verkiezingen respecteert, zal dat ook zo blijven", vertelt Puigdemont hoopvol bij persagentschap Reuters.

"Ik wil zo snel mogelijk terug naar Catalonië. Meer nog: ik wil eigenlijk nu meteen terug. Het zou goed nieuws zijn voor Spanje", besluit Puigdemont, die zich bereidwillig toont om alle plooien glad te strijken tussen hem en de Spaanse premier Mariano Rajoy.

(Skwadra by Tagtik/Source: Reuters/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren