Tagtik

Rechtbank: 'Kickbokskampioen die agenten neerstak, is geen terrorist'

Ex-kickbokskampioen Hicham Diop, de man die in oktober van vorig jaar twee politieagenten aanviel in Schaarbeek, is veroordeeld tot negen jaar cel. Opmerkelijk feit is dat zijn aanval niet werd beschouwd als een terreurdaad.

Diop viel op 5 oktober in volle terreurdreiging, twee agenten van de Brusselse politie aan en stak hierbij agent Filip De Pauw met een mes in de hals. Hij kon tijdens zijn vlucht ingerekend worden door een andere politiepatrouille. Hierbij liep een van de agenten nog een neusbreuk op. De agenten moesten Diop in het been schieten alvorens ze hem konden arresteren.

Net na zijn aanhouding verklaarde Diop dat hij een soldaat van ISIS was. Een bewering waarop hij terugkwam op zijn proces. "Ik weet niet wat me bezield heeft. Ik had kalmeringsmiddelen geslikt, zoals dafalgan en nog een ander middel. Maar om de een of andere reden hadden die pillen het tegenovergestelde effect en zorgden ze ervoor dat ik buiten zinnen raakte. Bovendien wou mijn vrouw me verlaten. Ik vreesde dat ze me zouden komen pakken. Ik heb spijt van mijn daden en een rationele uitleg heb ik niet. Maar ik ben geen terrorist", aldus Diop enkele weken geleden op zijn proces.

Het parket vorderde een celstraf van 15 jaar omdat er geen twijfel kon bestaan over het feit dat het ging om een moordpoging met een terroristisch karakter.
De rechtbank volgde in haar vonnis echter grotendeels de argumentatie van de verdediging. Deze had de terroristische aard van de aanval aangevochten. Volgens Diops advocaat Sébastien Courtoy, was Diop sinds hij door een politiewagen was aangereden in 2011 paranoïde en voelde hij een blinde haat voor de politie. De aanval in Schaarbeek was volgens de verdediging dan ook een wraakoefening. Omdat Diop zijn aanval zelf had gestaakt, was er ook geen sprake van een moordpoging.
Diop werd wel veroordeeld voor slagen en verwondingen aan agenten, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Hiervoor kreeg hij negen jaar cel. Zijn aanval werd niet beschouwd als een terreurdaad.

Meester Bernard Tieleman, de advocaat van de twee aangevallen agenten, is samen met zijn cliënten zwaar teleurgesteld in het vonnis. "Ik heb alle respect voor de rechtbank, maar begrijp niet dat men dit niet als een terreurdaad heeft beschouwd", klinkt het. "Niet alleen de modus operandi wees erop, ook een heleboel andere elementen in het dossier, zoals de voorgeschiedenis van deze man. Dat de rechtbank ook geoordeeld heeft dat het geen moordpoging was, begrijp ik nog minder. Die man heeft langs achter gestoken, op een vitale plaats."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren