Tagtik

Record Pan roept vragen op: “Menselijk gezien niet mogelijk”

In een video op zijn Instagramaccount zegt de Australische coach en voormalig zwemmer Brett Hawke dat het wereldrecord van de Chinese zwemmer Pan Zhanle in de 100m finale van woensdagavond “menselijkerwijs niet mogelijk” was.

De Australische coach Brett Hawke twijfelde aan de integriteit van de prestatie van de Chinese zwemmer Pan Zhanle in La Défense Arena op woensdagavond, toen hij zijn wereldrecord op de 100 meter verpulverde en tot Olympisch kampioen werd gekroond.

“Ik ben boos na deze race, om verschillende redenen,” legt Hawke uit in een video die hij op zijn Instagramaccount heeft gezet. Aan het einde van de race verbeterde Pan zijn record met 40 honderdsten (46″40), een verhouding die al 48 jaar niet meer was voorgekomen.

“Het is niet echt, je kunt zulke zwemmers – Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy – niet verslaan met zo’n voorsprong. Het is menselijkerwijs niet mogelijk,” zegt Hawke.

Mijn vrienden, van Rowdy Gaines en Alex Popov tot Gary Hall Jr en Anthony Ervin, via ‘King’ Kyle Chalmers, zijn de snelste zwemmers uit de geschiedenis,” zegt de 49-jarige coach. ”Ik ken deze mensen door en door, ik heb ze dertig jaar lang gevolgd, ik heb de sport en het fenomeen snelheid bestudeerd. Ik ben een expert op dit gebied.”

Chalmers, tweede op de 100 meter achter de 19-jarige Chinees, was gematigder in zijn commentaar op de prestatie van zijn rivaal: “Ik heb vertrouwen in hem, ik denk dat hij er alles aan heeft gedaan om hier te zijn en hij verdient deze gouden medaille. Ik heb er alles aan gedaan om deze race te winnen en ik denk dat iedereen hetzelfde heeft gedaan, trouw blijvend aan de integriteit van de sport.”

Pan wees op de vele dopingtests die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd. “Vorig jaar ben ik 29 keer getest en ik ben nooit positief getest. Tussen mei en juli ben ik 21 keer getest en ik heb nooit een positieve test gehad. Ik heb vandaag twee tests gehad, dus we zullen zien wat het resultaat is”, verdedigde hij zichzelf.

Vorige week meldde de internationale federatie World Aquatics dat de Chinese zwemmers die in Parijs meedoen “gemiddeld 21 keer elk zijn getest sinds 1 januari”, vergeleken met zes keer voor de Amerikanen, vijf keer voor de Italianen en vier keer voor de Australiërs, Britten en Fransen.

(Fabrice Bosset/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren