Tagtik

Roken in auto met minderjarigen wordt strafbaar

Als je binnenkort in je auto rookt in het bijzijn van minderjarigen riskeer je binnenkort een gevangenisstraf en/of een flinke geldboete ofwel een administratieve boete volgens de GAS-regeling. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil dit in een decreet gieten. Ook elektronische sigaretten vallen bovendien onder het verbod.

In de Kamer liggen ook al enkele wetsvoorstellen van CD&V en Open VLD op tafel om het roken in de wagen met kinderen te verbieden. Op federaal niveau hangt het voorstel vast aan andere wetswijzigingen zoals de minimumleeftijd op de verkoop van tabak. Die staat nu op 16 jaar maar moet dan ook verhoogd worden naar 18 jaar. Een gevoelige maatregel voor Open VLD en MR. Schauvliege wil hier echter niet op wachten en komt met een eigen decreet op Vlaams niveau.

Er moet nog onderzocht worden of de gewesten bevoegd zijn om zo een verbod in een decreet te gieten, maar Schauvliege is alvast overtuigd van wel. De Vlaamse minister van Leefmilieu hoopt in het voorjaar van 2019 het verbod er door te krijgen. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren