Tagtik

Rusland voert desinformatiecampagne tegen Olympische Spelen op

Rusland heeft de omvang van zijn desinformatiecampagne tegen de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 opgevoerd, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse bedrijf Microsoft.

Rusland is nog niet klaar met zijn desinformatiecampagne tegen de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs van 2024. Integendeel zelfs. Volgens een waarnemingscentrum van Microsoft is deze campagne in een stroomversnelling geraakt en is ze er vooral op gericht om angst aan te wakkeren voor gewelddadige acties tijdens het evenement. Twee Russische beïnvloedingsgroepen, Storm-1679 en Storm-1099, worden door het Amerikaanse bedrijf genoemd via het Threat Analysis Centre (MTAC) dat het beheert. Deze groepen “combineren oude tactieken met kunstmatige intelligentie om schadelijke activiteiten uit te voeren”.

In een bericht dat zondag op de website van Microsoft werd gepubliceerd, lezen we dat de inhoud die door deze Russische beïnvloedingsgroepen wordt verspreid, tot doel heeft Frankrijk, zijn president Emmanuel Macron en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in diskrediet te brengen. Storm-1679 “probeert ook angst te zaaien om toeschouwers te ontmoedigen de Spelen bij te wonen”, schrijven Microsoft en MTAC.

De beïnvloedingsgroep heeft misleidende video’s online gezet, waarvan er één zich voordoet als content van de nieuwszender France 24 en beweert dat 24% van de verkochte kaartjes is teruggestuurd uit angst voor een aanslag tijdens de Spelen. Nepnieuws.

Microsoft en zijn analysecentrum verwijzen ook naar een andere video die beweert een boodschap te zijn van de CIA (de belangrijkste Amerikaanse inlichtingendienst) en het Franse Directoraat-Generaal voor Binnenlandse Veiligheid (DGSI). Internetgebruikers wordt geadviseerd niet naar Frankrijk te reizen vanwege het risico op aanslagen.

De andere groep van Russische invloed, Storm-1099, gebruikt een netwerk van vijftien sites met inhoud die in het Frans geschreven is en die zich voordoen als nieuwsmedia, wat ze niet zijn. Deze platformen waarschuwen ook voor mogelijke aanslagen tijdens de Spelen en bekritiseren het Franse staatshoofd en zijn regering omdat ze onverschillig staan tegenover de problemen van het Franse volk. In de aanloop naar de openingsceremonie op 26 juli op de Seine verwacht MTAC dat deze activiteiten zullen “intensiveren”.

(Rachel Pretti/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren