Tagtik

Russen zitten achter plotse radioactiviteit in Europa

Rosatom, het Russisch federaal agentschap voor kernenergie, heeft bevestigd dat er enorm hoge concentraties van ruthenium 106 waren vrijgekomen in de loop van de maand september.

Rusland had tot hiertoe steeds gemeld dat het geen kennis had van een nucleair ongeval en dat alle gemeten waarden normaal waren. Nadat Greenpeace de laatste weken de druk op Rusland opvoerde, heeft het nu toegegeven dat er zich wel degelijk een probleem heeft voorgedaan.

Het deed geen bekendmakingen over de exacte locatie waar de radioactieve vervuiling van afkomstig zou zijn, maar het Argayash station waar maar liefst 986 keer de normale waarde werd gemeten, ligt op slechts 30 kilometer van de nucleaire faciliteit van Mayak.

In deze installatie vond in 1957 ook al de op twee na ergste nucleair ramp in de geschiedenis plaats, na die in Fukushima en Chernobyl.

Sinds september hing er een wolk van radioactieve vervuiling boven Europa. De Franse toezichthouder IRSN (L'Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire) berichtte eind september al dat er een ongeval geweest moest zijn in een nucleair instituut in Rusland of Kazachstan. Er werden toen verhoogde concentraties van ruthenium 106 in Frankrijk gemeten. Dit is een radioactieve isotoop die gebruikt wordt in de nucleaire geneeskunde. Ondermeer bij de behandeling van oogtumoren.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Guardian/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren